001 - De Baat
Spectaculaire overwinning Argon Basketballers J22 in laatste seconde

Geplaatst op: 26 januari 2016

De in de eerste klasse spelende U22 jongens van Argon Basketball stonden tot het afgelopen weekend ongeslagen aan kop en stevenen rechtsreeks af op een ongeslagen “periode” kampioenschap. Zaterdag werd een belangrijke thuiswedstrijd gespeeld tegen de runner-up Leiden. De uitwedstrijd was eerder dit seizoen met 56-70 gewonnen door Argon en Leiden was er op gebrand om de return te winnen.

De start was dan ook voor de fanatiek spelende Leidenaren die halverwege het eerste kwart een 3-9 voorsprong hadden. Gelukkig wist topscorer Nino van der Heiden in deze fase regelmatig zijn acties succesvol af te ronden en stond er na het eerste kwart een 19-16 voorspong voor Argon op het scorebord van de goedgevulde Phoenix sporthal.

Ook het tweede kwart werd positief afgesloten door Argon met een 36-32 ruststand als resultaat. Een voorspong die veel groter had mogen zijn voor de Argonauten maar aangezien de aanvalsspelletjes stroef liepen, de press-verdediging geen echt effect had en er te veel onnodige fouten werden gemaakt kon Leiden simpelweg bijblijven.

In het derde kwart bleek het matige spel van de jonge Argonauten niet echt te verbeteren en werd er slechts zes keer gescoord. Daarnaast liep de persoonlijke foutenlast vooral bij de centers te snel op en raakte spelmaker Nino van der Heiden zodanig geblesseerd dat hij de wedstrijd moest staken.

Met een 48-44 voorspong begon de beslissende vierde helft tussen een fris spelend en gedreven Leiden en een redelijk aangeslagen Argon. Vooral toen de centers Tom de Vries en Junior Vuur beiden al vrij snel hun vijfde fout kregen en niet meer mochten spelen, leek de situatie voor het uitgedunde Argon redelijk hopeloos. Binnen vier minuten had Leiden de controle over de wedstrijd overgenomen en de achterstand omgebouwd naar een 52-56 voorspong. Argon leek de aanlsuiting definitief kwijt te raken totdat de koelbloedige schutter Dennis Tolboom met een knappe en belangrijke driepunter de stand met nog zes minuten te spelen op 55-56 bracht. Argon stapte hierna over naar een noodzakelijke solide zone-verdediging en gooide alle energie en wilskracht in de strijd om de ongeslagen positie te behouden. Het werkbasketball werd beloond met strafworpen voor Argon na noodzakelijke verdedigingsfouten bij Leiden. Helaas bleek ook bij het schieten van deze strafworpen de scherpte bij Argon volledig zoek want in de laatste vier minuten werden slechts twee van de tien strafworpen raak geschoten. Vooral de hardwerkende forward Marciano Mascini zag menige aanvalsrebound beloond met strafworpen maar helaas zonder scores als resultaat.

Via een 58-58 stand met nog drie minuten te spelen werd het 59-59 met nog één minuut te spelen. Beide teams miste hun volgende aanvalspoging waarna Leiden in de laatste seconden mochten proberen de wedstrijd zonder verlenging winnend af te sluiten. Dit lukt echter niet waarna Argon nog 2,5 seconde had om een gehele aanval te spelen. Ondanks deze druk en de fanatieke verdediging van Leiden nam Felice Mascini het risico van een hoge lange inbound-pass op de goed spelende Jorik Steen die sneller weg was dan alle verdedigende spelers van Leiden. In alle tumult wist hij echter de bal niet onder controle te krijgen maar de doorgetikte bal kwam miraculeus in handen van de eveneens mee gesprinte Marciano Mascini die uit het niets de bal, precies voor het eindsignaal, door de ring wist te werken waardoor een spectaculaire 61-59 overwinning een feit was. De ontlading bij het gehele team van Argon en alle supporters op de tribune was terecht en begrijpelijk groot en de ongeslagen koppositie was behouden gebleven door deze hard bevochten overwinning op de nummer twee Leiden.

Nino van der Heiden en Dennis Tolboom waren de topscorers met respectievelijk 15 en 11 punten.

Je gegevens:

De in de eerste klasse spelende U22 jongens van Argon Basketball stonden tot het afgelopen weekend ongeslagen aan kop en stevenen rechtsreeks af op een ongeslagen “periode” kampioenschap. Zaterdag werd een belangrijke thuiswedstrijd gespeeld tegen de runner-up Leiden. De uitwedstrijd was eerder dit seizoen met 56-70 gewonnen door Argon en … Lees meer »

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.